Tips en Advies

Waar moet u op te letten bij het aanschaffen van een pelletkachel? De grootte van de ruimte die de kachel moet verwarmen. De energie die een pelletkachel genereert wordt aangeduid in kilowatt. Bij een goed geïsoleerde ruimte en een pelletkachel met een warmte rendement van 90% kunt u uitgaan van de volgende berekening:

0,8 kilowatt per 10 vierkante meter. Bij een minder goed of slecht geïsoleerde ruimte 1,3 kilowatt per 10 vierkante meter.

TIP:

Koop geen pelletkachel met een te groot vermogen voor de ruimte die deze moet verwarmen! Bigger is not better! Een te groot vermogen zorgt voor meer verbruik van pelletkorrels , met name bij lagere verwarmingsstanden.

Advies:

De meeste merken verkopen Pelletkachels met een rendement van 90% vanaf 6 of 7 kw. Dit is bijvoorbeeld voor chaletwoningen (40 m2) of gemiddelde huiskamer ruim voldoende.

TIP:

Koop een pelletkachel met een binnenwerk (branderkamer) van gietijzer of vermiculite. Is veel duurzamer dan bijvoorbeeld rvs.

Advies:

Pelletkachels zijn over het algemeen lastig in te stellen. Het vergt enige technische kennis en er zijn veel waarden die veranderlijk zijn o.a. de plaatsing van de kachel in de ruimte, de afmetingen van de afvoerpijpen, hoe is de aanvoer van schone lucht, is er wel of geen schoorsteentrek? Bij aankoop van een kachel zullen deze waarden altijd “standaard” zijn ingesteld. Dit kan prima zijn, maar om de kachel voor uw eigen specifieke situatie optimaal te laten renderen is meestal hulp van een specialist nodig.

TIP:

Koop goede brandstof! Pelletkorrels met het label: “A1 DIN plus” van 100% naaldhout is de juiste keus. Dit scheelt in het dagelijks schoonmaken, warmte rendement en verder onderhoud.

Advies:

Maak dagelijks de pelletkachel schoon met een aszuiger. Dit scheelt in het warmte rendement en dus minder verbruik van pelletkorrels.

Gevel of dakdoorvoer?

Er is veel te doen over de doorvoer naar buiten toe. Ondanks inspanningen van de pelletbranchevereniging NBPI om aparte regelgeving voor geveldoorvoeren te realiseren, is per 1 januari 2018 alleen de afvoerpijp die boven de nok uitkomt toegestaan in het nieuwe bouwbesluit. Bestaande situaties met geveldoorvoer hoeven voorlopig niet aangepast te worden. Recreatiewoningen vallen niet onder het bouwbesluit, geveldoorvoer is dan wel mogelijk. Er zijn uitzonderingen om niet naar de nok te hoeven, maar dan zal bijvoorbeeld de uitgang van de afvoerpijp altijd minimaal 3 meter bij deuren en ramen vandaan moeten zijn. 

TIP:

Voor Cv-pelletkachels gebruik alleen flexibele leidingen voor water aan en afvoer!

Advies:

Enkelwandig afvoermateriaal mag alleen binnenshuis gebruikt worden. In verband met condensatie in de afvoerpijp is buitenshuis dubbelwandig afvoermateriaal de enige en juiste keus. Daarnaast is een stelregel om maximaal 1 keer een 90 graden bocht (T-stuk) en 2 keer een 45 graden bocht te gebruiken. De afvoerpijp moet zoveel mogelijk recht omhoog lopen i.v.m. doorstroming van de rookgassen.

TIP:

Koop goed afvoermateriaal: rvs of staal is de juiste keus. aluminium afvoermateriaal is ongeschikt voor pelletkachels en zelfs brandgevaarlijk!

Advies:

Of u nu een pelletkachel heeft van 500 euro of van 5000 euro, minimaal 1 keer per jaar laten reinigen. Bij 365 dagen gebruik zelfs 2 maal. Alleen dan zult u jarenlang zorgeloos kunnen stoken!

TIP:

Als u de kachel lange tijd niet gebruikt, haal dan de pellets uit voorraadbunker. Dit voorkomt dat pellets vochtig worden. En laat het deurtje van de kachel open staan! Dit voorkomt condensvorming, waardoor het binnenwerk van uw kachel wegroest.

Jaarlijkse controle en reinigingsbeurt nu 195 euro inclusief BTW !

Geen voorrijkosten!

Meer informatie?

Bel tijdens kantooruren : 06-50517610

of mail info@servicepat.nl